Нацыянальная кухня Беларусі: вытокі
Прачытайце тэкст. Незнаёмыя словы самастойна знайдзіце ў слоўніку. Пазначце іх сабе.
Багатую і цікавую гісторыю мае беларуская кухня. Да наc дайшлі шматлікія рэцэпты самабытных страў, якія вядомы не толькі на сваёй радзіме, але і за мяжой, напрыклад, беларускія дранікі, халаднік, зацірка, мачанка і іншыя.
Асабліва папулярна ў беларусаў бульба, якую яшчэ называюць «другім хлебам». З яе гатуюць бульбянiкi, дранікі, запяканкі, клёцкі, бульбяную бабку. З мясных страў вядомы мачанка, халадзец, смажанка, каўбасы. Найбольш ужывальным у беларусаў заўсёды было свіное мяса. Акрамя свініны ў ежу ішла бараніна, радзей ялавічына і хатняя птушка.
Здаўна беларусы мелі цесныя эканамічныя і культурныя сувязі з рускімі, украінцамі, палякамі і іншымі народамі. Таму не дзіва, што розныя кулінарныя традыцыі ўплывалі адна на адну. Пра гэта сведчаць і агульныя назвы адных і тых жа страў, кулінарных вырабаў і напояў, посуду. Дарэчы, беларуская зацірка вядома ў рускай, польскай і ўкраінскай кухнях. І такіх прыкладаў – мноства.
Кулінарыя заўсёды была цесна звязана з побытам, культурай, звычаямі народа. Беларусы здаўна займаліся земляробствам: вырошчвалі жыта, пшаніцу, ячмень, авёс, грэчку, гарох. У паўсядзённым харчаванні выкарыстоўвалі збожжавыя культуры і агародніну.
Печаны жытні хлеб і іншыя вырабы з жытняй мукі на працягу многіх стагоддзяў займалі пануючае месца ў харчаванні беларусаў.
Шмат прыказак і прымавак склалася ў народзе пра хлеб: «Хлеб над усiм пануе», «Хлеб — усяму галава».
Найбольш старажытны хлебны выраб ў славян – каравай, які адыгрываў важную ролю ў абрадах. У беларусаў каравай і да нашых дзён з'яўляецца абавязковым на вясельнай цырымоніі. Звычайна ён меў круглую форму, зверху быў упрыгожаны фігуркамі птушак, жывёл, чалавечкаў з цеста.
Мноства страў гатавалі з агародніны: халаднік, капусту, грыжанку (з бручкі). Агародніну ўжывалі ў сырым выглядзе, дадавалі ў іншыя стравы. Капусту, агуркі, буракі квасілі і салілі.
На Беларусі розныя расліны выкарыстоўваліся ў якасці запраў: пастарнак, мята, пятрушка, кмен, кроп, хрэн, мак і інш. Шляхта і гараджане шырока ўжывалі ў ежу розныя вострыя прыправы: перац, гарчыцу, імбір, карыцу, лаўровы ліст, кардамон, шафран.
Большасць вострых прыпраў завозілі ў Беларусь праз Польшчу.
У вялікай пашане ў беларусаў былі грыбы — свежыя, сушоныя, салёныя, марынаваныя, а таксама лясныя ягады — чарніцы, суніцы, брусніцы, маліны і інш. Садавіну і ягады сушылі, мачылі, з іх гатавалі разнастайныя напоі: бярозавік, кляновік, збіцень.
-
ЗАДАННЕ
Згодны вы ці не з дадзенымі сцвярджэннямі?
1. Беларусы называюць бульбу «другім хлебам».
(Так/Не)
2. Печаны пшанічны хлеб на працягу многіх стагоддзяў займаў пануючае месца ў харчаванні беларусаў.
(Так/Не)
3. Самы старажытны хлебны выраб ў славян – каравай.
(Так/Не)
4. Халаднік, капусту, грыжанку гатавалі з садавіны.
(Так/Не)
5. Перац, гарчыцу, імбір выкарыстоўвалі ў якасці вострай прыправы.
(Так/Не)
-
АДКАЗ (клiкнi!)
1 — так
2 — не
3 — так
4 — не
5 — так
-
ЗАДАННЕ
Прачытайце тэкст яшчэ раз і адкажыце на пытанні.
- Чаму назвы некаторых страў супадаюць у беларусаў, рускіх, украінцаў?
- Якія збожжавыя культуры здаўна вырошчвалі на Беларусі?
- Як у славян называецца хлебны выраб – важны элемент абрадаў?
- Што выкарыстоўвалі беларусы ў якасці запраў?
- Што на Беларусі стагоддзямі збіраюць у лесе?
-
АДКАЗ (клiкнi!)
1. Чаму назвы некаторых страў супадаюць у беларусаў, рускіх, украінцаў?
Здаўна беларусы мелі цесныя эканамічныя і культурныя сувязі з рускімі, украінцамі, палякамі і іншымі народамі. Таму не дзіва, што розныя кулінарныя традыцыі ўплывалі адна на адну.
2. Якія збожжавыя культуры здаўна вырошчвалі на Беларусі?
Жыта, пшаніцу, ячмень, авёс, грэчку.
3. Як у славян называецца хлебны выраб – важны элемент абрадаў?
Каравай.
4. Што выкарыстоўвалі беларусы ў якасці запраў?
Пастарнак, мята, пятрушка, кмен, кроп, хрэн, мак.
5. Што на Беларусі стагоддзямі збіраюць у лесе?
Грыбы і лясныя ягады — чарніцы, суніцы, брусніцы, маліны.