Свежы: свежий | fresh
Сыры: сырой | raw
Ахалоджаны: охлажденный | cooled
Замарожаны: замороженный | frozen
Вялены: вяленый | cured
Вэнджаны: копчёный | smoked
Рафінаваны: рафинированный | refined
Фарш: фарш | forcemeat

  • ЗАДАННЕ

    Прачытайце тэкст, замест іконак устаўце словы са слоўніка.

    Мяса: есці ці не есці?

    Чалавек ужывае мяса (1)  на працягу некалькіх тысяч гадоў, аднак спрэчкі аб карысці і шкодзе гэтага прадукта не сціхаюць і ў сучасным свеце. Варта адзначыць, што харчовая каштоўнасць мяса шмат у чым залежыць ад яго віду. Сёння ў рацыён чалавека ўваходзяць: ялавічына (2) , цяляціна (3) , бараніна (4) , свініна (5) , кураціна, а таксама індычыны (6) , трусяціна (7)  і часам дзічына (мяса любых дзікіх жывёл: зайца, дзіка, аленя, мядзведзя і інш.).
     Кожны з відаў мяса мае асабісты смак і карысныя ўласцівасці. Свініна (8) карысная для нервовай сістэмы, змяшчае вітаміны D і В12, важныя мікраэлементы. Ялавічына (9) здольная павышаць узровень гемаглабіну, незаменная пры анеміі, багатая на мінералы і вітаміны А, групы В, С, Е, РР. Мяса курыцы (10)  выдатны дыетычны прадукт з высокім утрыманнем лёгказасваяльнага бялку. Ужыванне індычыны (11)  — выдатная прафілактыка хвароб апорна-рухальнай сістэмы, дзякуючы вялікай колькасці ў мясе мінералаў: жалеза, кальцыя, фосфару, калію, серы, ёду і інш. Трусяціна (12)  —таксама выдатнае дыетычнае мяса з мінімальным утрыманнем халестэрыну, пры гэтым насычанае бялком. Таксама мяса труса незаменна для тых, хто хварэе на харчовыя алергіі і сардэчна-сасудзістую сістэму.
    Трэба адзначыць, што захаваць карысць мяса можна толькі  выкарыстоўваючы правільныя спосабы гатавання. Максімальна карыснае для арганізма варанае і запечанае мяса, а вось смажанае і вэнджанае лепш не ўжываць.

  • АДКАЗ (клiкнi!)
    1. мяса 
    2. ялавічына
    3. цяляціна
    4. бараніна
    5. свініна
    6. індычыны
    7. трусяціна
    8. Свініна
    9. Ялавічына
    10. курыцы
    11. індычыны 
    12. Трусяціна
  • ЗАДАННЕ

    З дадзеных фраз утварыце закончаны па сэнсе дыялог.

    Размова 1
    1. — Гучыць вельмі добра! А на вячэру?
    2. — Што ў нас сёння на абед?
    3. — Цудоўна!
    4. — Запечаная рыба.
    5. — Суп з курыцы і тушаная ялавічына з агароднінай ў гаршочку.

    Размова 2
    1. — Зразумела. Колькі, напрыклад, патрэбна часу, каб потушыць свініну?
    2. — Я думаю, не меньш чым 40-50 хвілін.
    3. — Залежыць ад таго, якое мяса ты возьмеш: свініну ці ялавічыну, курыцу або бараніну; а таксама ад спосабу гатавання – смажыць і варыць хутчэй, чым запекаць і тушыць.
    4. — Колькі патрэбна гатаваць мяса?

  • АДКАЗ (клiкнi!)

    Размова 1: 25143

    Размова 2: 4312

  • ЗАДАННЕ

    З дадзеных літар складзіце 10 слоў.

    1. А Б Р А І Н Н А
    2. Ы Ч А Я В Л Н А І
    3. Ц У Т С Р Я І А Н
    4. І Л А В Я Д Н Н
    5. Ы Р А Б
    6. К С С А І С А
    7. Ц Ы Р К У А
    8. Ь Е П Ч Н А
    9. С А Я М
    10. Н Ы К Ш А
  • АДКАЗ (клiкнi!)
    1. Бараніна
    2. Ялавічына
    3. Трусяціна
    4. Вяндліна
    5. Рыба
    6. Сасіска
    7. Курыца
    8. Печань
    9. Мяса
    10. Шынка
  • ЗАДАННЕ

    Што вы любіце есці на сняданак? А на абед? Размяркуйце стравы на свой смак па гэтаму прынцыпу (адказ даецца для прыкладу).

    Смажанае ялавічына Запечаная свініна Яечня з каўбасой Суп з курыцы Рыба вэнджаная Тушаная трусяціна Вэнджаныя сасіскі Бутэрброд з вяндліна Амлет з курыцай Тэфтэлі з цялціны Руба тушаная з агароднинай Паштэт з печані

      Сняданак


      Абед      


       Закуска/Перакус      


       Вячэра


  • АДКАЗ (клiкнi!)

    Сняданак: Яечня з каўбасой, Амлет з курыцай

    Абед: Смажанае ялавічына, Запечаная свініна, Суп з курыцы

    Закуска/Перакус: Паштэт з печані, Вэнджаныя сасіскі, Бутэрброд з вяндліна, Рыба вэнджаная

    Вячэра: Тэфтэлі з цялціны, Руба тушаная з агароднинай, Тушаная трусяціна