chevron_left

Курс «Ягады» зацікавіць тых, хто хоча пашырыць лексічны запас па гэтай тэме. Курс складаецца з 2 узроўняў, у кожным вы знойдзіце пэўныя матэрыялы і заданні:

  • актыўны слоўнік з адпаведай узроўню лексікай;
  • заданні на візуальнае спазнаванне (супастаўленне іконкі і слова са слоўніка);
  • тэст-цікавінку, дзе прапанаваны пытанні на веданне незвычайных факаў пра ягады;
  • тэкст;
  • красворд і інш.

Паступова выконваючы заданні, вы запомніце новыя словы і патрэніруецеся іх правільна ўжывать .

Для замацавання тэмы «Ягады» мы рэкаміндуем звярнуцца да раздзелу «Тэксты для чытання» і азнаёмицца з тэкстам «Нацыянальная кухня Беларусі: вытокі». Падчас чытання звяртайце ўвагу на ўжыванне слоў па дадзенай тэме. Таксама выкарыстоўвайце матэрыялы курсаў "Агародніна" і "Садавіна".

  • ЗАДАННЕ

    З дадзеных літар складзіце 10 назваў ягад.

    1. І Ы Н Л М А
    2. Ы Ж А Н А
    3. Н К І Ы Л Ц Б У
    4. Н І С У Ц Ы
    5. Э Т А С Р Г
    6. А І П Ч К Э Р
    7. У Р Ы Ц І Н Д
    8. У А Ж Р Н Ы В І
    9. Р У С І Ц Ы Н Б
    10. Р А Ч Ы Н І Ц

  • АДКАЗ (клiкнi!)

    1. Маліны
    2. Ажына
    3. Клубніцы
    4. Суніцы
    5. Агрэст
    6. Парэчкі
    7. Дурніцы
    8. Журавіны
    9. Брусніцы
    10. Чарніцы

  • ЗАДАННЕ

    Прачытайце тэкст, замяніце іконі словамі ў правільнай форме (карыстайцеся слоўнікам, калі неабходна).

    Якія ягады самыя карысныя? 

    Пра карысць ягад ведалі ва ўсе часы. Аказваецца, ягады акрамя вітамінаў і мікраэлементаў утрымліваюць і іншыя каштощныя рэчывы неабходныя чалавеку, напрыклад, антыаксіданты, здольныя спыняць працэсы старэння.
    Самай карыснай ягадай лічацца  (1), якая зніжае халестэрын у крыві,  (2)  паляпшаюць зрок,  (3)  абараняюць ад вірусаў і мікробаў. Не менш карысныя (4), (5) ,(6)  — з іх вараць смачнае і духмянае варэнне, робяць джэмы і павідла. (7) асабліва карысны пажылым людзям. Гэтыя ягады амалоджваюць арганізм, станоўча ўплываюць на працу галаўнога мозгу, паляпшаюць памяць.  У (8)  шмат мікра- і макраэлементаў, вітамінаў А, В, PP, а па колькасці вітаміна С ён можа супернічаць нават з парэчкай.
    Некаторыя ставяць пад сумнеў карысць страў з ягад, але калі не падвяргаць іх працяглай цеплавой апрацоўцы і класці трохі цукру, яны зробяць зімовы рацыён больш разнастайным.

  • АДКАЗ (клiкнi!)

    1. ажына

    2. чарніцы

    3. журавіны

    4. маліна

    5. суніцы

    6. парэчкі

    7. Клубніцы

    8. агрэсце

  • ЗАДАННЕ

    Вядома, што збіраць і есці ягады трэба толькі, калі яны паспеюць. А ці ведаеце вы, як выглядаюць спелыя ягады? Размяркуйце ягады, згодна з іх колерам. 

    Клубніцы Маліны Чарніцы Брусніцы Суніцы Журавіны Парэчкі чырвоныя Парэчкі чорныя Дурніцы Ажына  Агрэст

     Чорныя/сінія


    Чырвоныя


    Зялёныя


  • АДКАЗ (клiкнi!)

    Чорныя ягады: парэчкі чорныя, чарніцы, дурніцы, ажына

    Чырвоныя ягады: клубніцы, маліны, брусніцы, суніцы, журавіны, парэчкі чырвоныя

    Зялёныя ягады: агрэст

Для тых, хто жыць не можа без пірожных! Гатуем з Джэймі Оліверам: ягадны крамбл.

Паспрабуйце дома прыгатаваць дэсерт па дадзенаму рэцэпту. Пад час гатавання ўслых вымаўляйце назвы ягад (можаце ўзяць любыя, якія вам падабаюцца). Між тым паразважайце, якія яшчэ стравы з ягад вы ведаеце.

Прыклад: Зараз я пакладу парэчкі...

 Інгрэдыенты:

250 г мукі
100 г цукру ў цеста і 50 г – у ягаднае начынне
1 чайная лыжка соды
цэдра 1 лимона
160 г размякчанага сметанковага масла
100 г ажыны 
100 г парэчак
200 г малін
сок паловы лімона

Муку змешваем з цукрам, содай і цэдрай лімона. Дадаем у масу размякчанае сметанковае масла і расціраем у крошку. Затым ягады ажыны, парэчкі і маліны - апырскваем сокам лімона, дадаем 50 грам цукру і тушым на маленькім агні 10 хвілін. Змазваем форму сметанковым маслам, выкладаем трохі крошкі, потым дадаем гатовыя ягады і зноў засыпаем крошкай. Запякаць у духоўцы 25 хвілін пры тэмпературы 190 ° С. Падаваць можна прама ў форме, папярэдне ўпрыгожыць дэсерт свежымі ягадамі і галінкай мяты.

СКЛАД КУРСА